Gepubliceerd op augustus 11, 2016
- in De Qubiz Blog, De Qubiz Cultuur, Projecten & Know-How

Een belangrijk en doorlopend Java-project van Qubiz is het ontwikkelen van een platform voor het beheren van digitale media-activa. De gebruiker is een wereldwijde aanbieder van omroep- en mediadiensten. Bijzonderheden en technische gegevens over dit project vindt u terug in de betreffende casestudy. We wilden meer te weten komen over wat er allemaal onder de motorkap gebeurt dus spraken we met Mishu, een van onze belangrijkste Java ontwikkelaars.

Het project begon met een .NET-team, maar in een later stadium werd besloten om een technologische omschakeling te maken. Waarom schakelden jullie over naar Java?

In het project onderscheiden we twee hoofdfasen. We begonnen met het ontwikkelen van een universeel platform voor het beheren van activa dat door alle eindklanten gebruikt zou gaan worden (bijv. tv-zenders, omroepen). In de tweede fase ontwikkelen we nu specifieke applicaties voor individuele eindklanten. Onze klant heeft een Linux-IT-infrastructuur dus was het logisch om de toepassingen in Java te ontwikkelen om zodoende het gebruik van de bestaande infrastructuur beter te benutten. Een ander voordeel van het ontwikkelen in Java is dat je het tegelijk overal kunt inzetten.

Een technologische omschakeling klinkt eenvoudig, maar ik wed dat het dat niet was. Wat waren belangrijke aandachtspunten?

Een belangrijk punt was de samenstelling van het team. Een aantal van ons had Java als tweede specialisatie na .NET. Dus voor hen was die omzetting was niet zo heel moeilijk. Wat meer aandacht vroeg was de komst van nieuwe collega’s bij het project. Zij hadden tijd nodig om hun plek te vinden. Een ander punt  waren de applicaties zelf. De taken die zij uitvoeren kennen een  lange run. Dit vergt speciale aandacht voor veel punten zoals tracking, herstart mogelijkheden, “detectie van missing workers” etc. Zoals je al zei  kan iets eenvoudig lijken maar in de praktijk ligt het wat ingewikkelder.

Heb je de mogelijkheid om te innoveren of een nieuwe aanpak te gebruiken?

Wat ik echt gaaf vind aan dit project is dat we voor iedere applicatie helemaal opnieuw beginnen. Dit betekent dat we niet vastzitten aan oude architectuur, maar kunnen innoveren met iedere nieuwe applicatie die we ontwikkelen. Om het wat technischer te zeggen: ik vind het geweldig dat we een event-based architectuur gebruiken. Ik vind het fantastisch om te zien hoe duidelijk de documentatie in dit geval; is bijna als een stroomschema. Ook vind ik het gaaf om te werken op basis van een aanpak van continuous delivery.

Wat maakt je zo enthousiast over dit project?

Ik vind het mooi dat we experimenteren met deze nieuwe aanpak van event-based architectuur. Ik geniet er echt van. Ook is dit project meer dan alleen een lijstje van taken die ik afwerk. Ik kan echt mijn Java-spierballen laten zien. Het is iets waar ik iedere keer weer naar uitkijk. En tenslotte is het een genot om samen te werken met dit team en met mijn teamleiding.

[sharify]

Gerelateerde berichten

Comments