Gepubliceerd op november 25, 2019
- in De Qubiz Blog, De Qubiz Cultuur, Mening

Offshore locaties liggen ver weg (India bijvoorbeeld). Daarmee vergeleken, kan nearshoring of nearshore outsourcing gedefinieerd worden als het overbrengen van IT- en of bedrijfsprocessen naar software bedrijven die opereren in landen die relatief dicht bij Nederland liggen (Roemenië bijvoorbeeld). Nearshoring is een toenemende trend voor bedrijven die hun kosten terug willen dringen zonder de nadelen te hebben van een verschil in cultuur, taal of tijdzone.

Roemenië boven India

Tegenwoordig verkiezen westerse bedrijven Roemenië veelal boven India als bestemming voor IT-outsourcing. Er zijn 7 goede redenen waarom India aan aantrekkingskracht heeft ingeboet.

De 7 redenen voor nearshoring (outsourcing) in Roemenië

“Roemenië heeft een totaal arbeidspotentieel van 9,35 miljoen mensen, met naar schatting 64.000 IT-specialisten, waarmee het wereldwijd de zesde plaats inneemt voor wat betreft het aantal gecertificeerde IT-specialisten”, zegt een Computer Weekly artikel van 2013. Dit aantal alleen al is een duidelijke indicatie van de ontwikkeling van de IT sector in Roemenië. Maar kwantitatieve cijfers geven bij lange na geen compleet beeld. Er zijn andere voordelen als u kiest voor een Roemeens nearshorebedrijf voor softwareontwikkeling. Hier zijn de 7 belangrijkste:

1. Groot talentenpool

Het niveau van IT vaardigheid en ervaring binnen Roemeense softwarebedrijven is gelijk aan dat in het Westen. Zoals alle voormalige communistische landen in het Oostblok heeft Roemenië altijd al een onderwijssysteem gehad dat gericht is op techniek en exacte wetenschappen. Steden als Boekarest, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi en Oradea staan bekend om hun universiteiten en de bruisende IT-centra die er zijn ontstaan.

Dus bij nearshoring naar Roemenië kunnen Westerse bedrijven ervan op aan dat hun projecten, hoe complex deze ook zijn, met de grootst mogelijke professionaliteit zullen worden afgerond.

2. Geografische ligging

De afstand tussen Roemenië en West-Europa is relatief klein. Op slechts 2 uur vliegen vanaf Eindhoven of Schiphol bent u al in onze vestigingen in Cluj en Oradea. Maar het grootste voordeel is het kleine verschil in tijdzone dat ten opzichte van Nederland dat slechts één uur verschilt

Per saldo kunnen we dus stellen dat een klant uit het Nederland real time kan samenwerken met een nearshorebedrijf voor softwareontwikkeling in Roemenië. Vergaderingen kunnen plaatsvinden via Skype en dat geldt ook voor het deelnemen aan SCRUM-sessies. En dat allemaal tijdens de eigen kantooruren!

3. Culturele overeenkomsten

Specifiek de Roemeense cultuur ligt veel dichter bij die van West-Europa dan van welk Aziatisch land ook. “Het is met name op dit terrein dat wij denken dat Roemenië het beste scoort. Het is onze persoonlijke ervaring dat Roemeense dienstverleners hoogstaande technische vaardigheden in geavanceerde technologie vaak combineren met softskills zoals communicatie, talen en flexibiliteit . Deze zijn van een hoger niveau dan bij andere outsourcinglocaties”, vertelt Sean Murphy, de auteur van het bovengenoemde artikel.

Dit betekent dat er bij het werken met Roemenen qua communicatie minder hordes te nemen en minder strubbelingen zullen zijn. Dit is met name van belang als bij het project sprake is van een nauwe band tussen de klant en het maatwerkteam dat nearshore werkt. Maar nog belangrijker is dat Roemenen geen ja-knikkers zijn en niet zullen aarzelen om ten aanzien van technische oplossingen met de klant het gesprek aan te gaan. Wat ons brengt bij het volgende punt…

4. Ondernemerschap

Dit is misschien wel de beste eigenschap die Roemenen bezitten. In de woorden van Sean: “Zij hebben een meer samenwerkende en minder procesmatige benadering van projecten, nemen verantwoordelijheid voor leveringen met een grote inzet voor resultaten en de algehele relatie met de klant.” Roemenen zullen graag als adviseur optreden om de juiste softwareoplossing te vinden en zullen meer dan genegen zijn om de klant te helpen bij het opstellen van de technische specificaties.

Dit is geweldig! Het houdt in dat u door een Roemeens IT-bedrijf in te huren niet slechts een legertje aan IT-mensen krijgt dat uw orders afwacht, maar veeleer een autonoom team dat proactief opereert als een afdeling van uw bedrijf.

5. Uitstekende taalvaardigheid

Roemenen hebben een indrukwekkende talenkennis. 75% van de mensen onder de 40 jaar in spreekt Engels als tweede taal.  Maar nog belangrijker is dat degenen die het spreken dit ook duidelijk doen, zonder een dik accent waardoor het lastig te begrijpen is. Dit ligt waarschijnlijk aan hun voorkeur voor Westerse kunst en media, van niet-nagesynchroniseerde Amerikaanse en Engelse films tot Engelstalige websites en tv-zenders.

6. Stabiliteit

Roemenen zijn familiemensen. Zij wortelen zich over het algemeen op de plek waar zij wonen, en voor professionele werknemers is er weinig reden om economische migratie te overwegen. Sterker nog: de banen in de IT behoren tot de best betaalde in Roemenië.

Maar er is nog een ander aspect met betrekking tot stabiliteit: Roemenië is lid van de EU, wat niet alleen inhoudt dat het veilig is om te bezoeken (topbestuurders uit het Westen vinden het hier geweldig), maar ook dat de wetten in lijn zijn met die van de overige EU-lidstaten. Neem bijvoorbeeld de Wet bescherming persoonsgegevens dat Roemenië onderschreven heeft toen het toetrad tot de Europese Unie. Dit kan van belang zijn indien een klant een business intelligence-oplossing wil laten ontwikkelen die bijvoorbeeld gebruik maakt van persoonsgegevens in de database van diens klanten.

7. Zeer goede kosten-batenverhouding

Kwaliteit over kwantiteit, waarde over prijs. Zoals wij al eerder in deze blog aangaven is de beloning voor Roemeense IT’ers redelijk, maar is het niet zo goedkoop als India. Maar let op niet voor niets luidt het gezegde dat goedkoop duurkoop is. Bedrijven die nearshoren naar Roemenië krijgen diensten van westerse kwaliteit voor een fractie van wat deze zouden kosten in eigen land. En als we de management kosten meerekenen wat nodig is voor het coördineren, controleren en analyseren van het werk van het nearshoringteam, dan wordt Roemenië helemaal aantrekkelijk.

Conclusie

Afsluitend kunnen we stellen dat Roemenië, steeds populairder wordt als nearshoringlocatie voor Nederlandse en West-Europese bedrijven. Net zoals Mexico en Canada steeds populairder worden voor bedrijven in de VS. De voordelen zijn hierboven reeds genoemd: voortreffelijke talentenpool, eenvoudigere communicatie, eerlijke tarieven en geografische nabijheid.


Over Qubiz

Qubiz is voor veel Nederlandse midden- en grootbedrijven de voorkeurspartner op het gebied van softwaretechnologie, ontwikkelservices en consultancy. Wij leveren voortdurend baanbrekende IT-oplossingen voor bedrijven die willen evolueren en innoveren. Qubiz kan fungeren als uw one-stop-shop door het aanbieden van diensten voor de gehele levenscyclus van de applicatie, waaronder functioneel ontwerp & consultancy, ontwerp van softwarearchitectuur, UX/UI-design, softwareontwikkeling, QA en uiteindelijk ook onderhoud.

O ja, en mensen hebben plezier als ze met ons werken.

[sharify]

Gerelateerde berichten

Comments